Månadens nordiska film: Lahtis

18.12.2023 kl. 17.00 – 19.00

mon 25.9 kl 17 HILMA
(Lasse Hallström, Sverige 2022)
120 min, F12, eng. puhe / ruots. tekstitys

Hilma är den storslagna berättelsen om svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944). Hon var en svensk pionjär inom abstrakt konst, en feministisk ikon i en tid då män skapade alla regler och öppen för den spirituella världen som blev hennes kall. (Källa: Scanbox Entertainment)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WvyUhzaAJ88

 

mon 30.10 kl 17 HOLD MY HAND / TAG MIN HÅND
(Lars Kaalund, Danmark 2022)
102 min, F12, eng. textning

Allt rullar på för Maja. Hon ska snart befordras till överläkare och bor med sin man Claes och tonårssonen Magnus i ett fint hus som snart ska få en dyr tillbyggnad. Det kommer som en chock när Claes meddelar att han vill skiljas. Trygghetsälskande Maja är i fritt fall och försöker återta kontrollen över sitt liv och kastar sig ut på ostadig mark med en krisande ekonomi, en 20 år yngre älskare och en tonårsson med problem. (Källa: Scanbox Entertainment)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QulAKSpbXZI

 

ons 8.11 kl 17 AMATÖÖRIT / AMATÖRERNA
(Gabriela Pichler, Sverige 2018)
100 min, F7, finsk & svensk textning

Välkommen till Lafors - ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. Nu gäller det att sätta Lafors på kartan, meddelar kommunchefen, och så är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; vi låter skolungdomarna göra filmen! (Källa: Kinoscreen Illusions)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=IuWhask3MBk&t=8s

 

mon 18.12 kl 17 HISTORJÁ – STITCHES FOR SÁPMI
(Thomas Jackson, Sverige 2022)
88 min, T, eng. textning, DOK

I flera decennier har Britta Marakatt-Labba vävt in de samiska folkens politiska kamper och mytologiska värld i sin konst. Nu står hon, hennes familj och hennes folk inför en existensiell kamp då klimatförändringen hotar deras traditionella livsstil som renskötare på den arktiska tundran.

Historjá är en poetisk och visuellt begeistrande berättelse om urfolkens kamp mot klimatförändringen. Filmen representerade Sápmi och Sverige på den nordiska paviljonen på Venedig-biennalen 2022. (Källa: Nordisk kulturkontakt)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4vnFWW0E9uM

Biljetter:
6 € 

Tilläggsinfo:
www.kinoiiris.com

Lokala arrangörer:
Kino Iiris / Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry

Serien arrangeras av:
Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt

I samarbete med:
Ruotsin suurlähetystö, Svenska veckan


Plats
Kino Iiris, Lahtis