Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang då den samma nordiska litteratur relaterad till ett valt tema läses upp samtidigt i hela Norden, Baltikum, samt övriga Norden-intresserade institutioner runtom i världen. Projektet, som administreras av Föreningarna Norden, verkar för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition.
Målet med Nordiska litteraturveckan är att sprida nordisk litteratur, stimulera glädjen av att läsa och främja solidaritet och samarbete på ett annorlunda och spännande sätt.
Nordisk litteraturvecka 2022 bjuder in till högläsning på temat Natur i Norden. Kärleken och förhållningssättet till vår nordiska natur är något som genomsyrar vår kultur och tar stor plats i våra nordiska berättelser och i vår litterära tradition. Den nordiska naturen inte bara förenar oss, den berättar också något om den mångfald och den rikedom som finns i vårt mörka hörn av Jorden. Den senaste tidens stängda gränser har gjort att vi inte längre kunnat resa till tropiska stränder, utan istället fått gräva där vi står. Från vulkaner i väst, isglaciärer i norr, gula rapsfält i söder till tusen sjöar i öst. Förhållningssättet mellan natur och människa är centralt i årets högläsningsböcker.
I november, när det är som mörkast i våra länder, så tänder vi ett ljus och läser en bok. Den stora högläsningsdagen är på måndag, då den nordiska litteraturveckan startar.
Årets högläsningsböcker är:
- Barn: Bilderboken Om du möter en björn (Malin Kivelä, Linda Bondestam, Martin Glaz Serup)
- Vuxna: Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk (Patrik Svensson)
Du kan läsa mer om Nordisk litteraturvecka här och även anmäla din egen organisation till den stora högläsningsdagen:
https://nordisklitteratur.org/se/