I över 20 år har Nordisk biblioteksvecka arrangerats av Föreningarna Norden för barn, unga och vuxna i hela Norden och Baltikum. I år byter vi namn till Nordisk litteraturvecka och öppnar härmed upp för deltagare från fler skolor, skolbibliotek, förskolor och andra kulturinstitutioner. Nordisk litteraturvecka arrangeras 2018 med samma välkända högläsningskoncept som tidigare.
Nordiska litteraturveckan är ett projekt som under Föreningarna Norden verkar för att sprida läsning, nordisk litteratur och bildningsideal i Norden och dess närområden. Nordiska litteraturveckan äger rum en gång om året, normalt i mitten av november, för att manifestera högläsning, nordisk berättartradition och litteratur. Det är en vecka med uppläsningar, utställningar, debatter och kulturupplevelser på tusentals bibliotek, skolor och samlingslokaler runtom i Norden och dess närområden. När det är som mörkast i våra länder, tänder vi ett ljus och läser en bok. Detta är grundkonceptet för Nordiska litteraturveckan.
Måndagen den 12 november är den stora högläsningsdagen. Det är då vi skall försöka få så många institutioner som möjligt att deltaga. Möjligen blir det inofficiellt världsrekord när man på mer än 2000 platser simultant högläser årets utvalda texter på respektive språk.
Nordiska litteraturveckan består av två delar: Kura Gryning är namnet på högläsningen för barn och unga på morgonen (vid 9 tiden) Kura Skymning är namnet på högläsningen för vuxna på kvällen (vid 19 tiden). Institutionerna kan själv välja en annan tid ifall tidpunkten inte passar.
Att vara med och genomföra Nordiska litteraturveckan kostar ingenting, förutom engagemang. Tillsammans skapar vi en unik manifestation för högläsningen - när nordisk litteratur levandegörs och får verkliga röster i novembermörkret.
Mer information: www.nordisklitteratur.org