Norden-föreningarna är det nordiska samarbetets grundpelare

07.11.2024 kl. 12:34

 

Nordiska rådets session 2024 hölls i Reykjavik på Island den 29–31 oktober, med temat fred och säkerhet i Arktis. Pohjola-Nordens ordförande Kim Berg, som också är en del av Finlands delegation i Nordiska rådet, samt Pohjola-Nordens generalsekreterare Micaela Röman deltog i sessionen.

Inför Nordiska rådets session på Island, samlades Norden-föreningarnas ordförande och generalsekreterare för ett seminarium och generalförsamlingens stadgeenliga möte.

Fokus under seminariet låg på hållbarhet, exemplen generalförsamlingen fick av inbjudna gäster var av praktisk karaktär, då föreningarnas tyngdpunkt är på social hållbarhet. Under seminariet riktades blicken också framåt, vilken är Norden-föreningarnas roll i framtiden och vad ska vi göra för att nå den roll vi anser att vi ska ha i denna föränderliga värld.

Under sessionen höll Kim Berg två viktiga anföranden. I det första tog Berg upp hur Nordiska ministerrådets nya vision och budgetförändringar påverkar finansieringen för Norden-föreningarna. Från och med nu behöver föreningarna ansöka om finansiering för tre år åt gången tillsammans med andra nationella föreningar som kan finansieras av ministerrådet. Berg vädjade starkt för att ministerrådet ska återgå till kontinuerlig finansiering för Norden-föreningarna från och med 2026.

– Vi bör komma ihåg att Norden-föreningarna är över 100 år gamla, en hörnsten i det nordiska samarbetet som Nordiska rådet och ministerrådet har byggts upp kring. Jag anser att vi bör respektera dessa värdefulla medborgarorganisationer genom att säkerställa deras verksamhetsförutsättningar även i framtiden.

I sitt andra anförande ifrågasatte Berg ministerrådets beslut att ta bort Info Norden från Norden-föreningarna. Han nämnde också att Finlands delegation till Nordiska rådet anser att förslaget är negativt, särskilt för gränshindersarbetet i Finland.

– Eftersom Pohjola-Norden hittills har administrerat Info Norden och lett det gränshindernätverk som är verksamt i Finland, har arbetet kunnat uppdelats flexibelt mellan dessa två aktörer både vad gäller uppgifter och finansiering, allt efter behov.

En synergieffekt har också varit att Pohjola-Norden kan representera medborgarnas perspektiv gentemot myndigheter på ett annat sätt än vad Info Norden kan.

Under själva sessionen i Reykjavik rekommenderade Nordiska rådets medlemmar de nordiska regeringarna att förnya Helsingforsavtalet. Det betyder att Helsingforsavtalet sänds för behandling i de nordiska länderna och att regeringarna via Nordiska ministerrådet (NMR) ger ett samlat svar till Nordiska rådet.

För Norden-föreningarna var det en viss besvikelse att föreningarnas representanter lämnades ute från en del av sessionens evenemang, till exempel galan under vilken Nordiska Rådets pris delades ut. Föreningarna Nordens representanter hoppas att Nordiska rådet i framtiden ska ta de över hundraåriga Norden-föreningarna i beaktande vid planering av sitt program, det är i Norden-föreningarna Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet har sitt ursprung.

I NMR:s Vision 2030 är ett av målen att Norden år 2030 ska vara världens mest integrerade region, för att uppnå det är av yttersta vikt att de främsta representanterna för civilbefolkningen, Norden-föreningarna inkluderas i all verksamhet.

Susan Neffling