Pohjoismaisia elokuvia kouluun

Vuonna 2023 Pohjola-Norden tarjoaa elokuvia koululuokille! Pohjoismaiselta elokuvatoimisto Walhallalta löydät valikoiman korkealaatuisia pohjoismaisia elokuvia esitettäviksi koulussa. Valikoimassa on elokuvat Cloudboy ja Pikku-Zlatan ja lempparieno alakouluille ja Amatöörit, Girls lost, Tiikerit ja Mansikkamaa yläkouluille, lukioille ja muille toisen asteen oppilaitoksille. Elokuvat striimataan luokassa.

Tutustu elokuviin ja tilaa oppilaillesi sopiva elokuva lähettämällä sähköpostiviesti Walhallaan, osoitteeseen anni.lappalainen(at)walhalla.fi.

Tarvittavat tiedot: Opettajan nimi ja sähköpostiosoite ja koulun nimi. Minkä elokuvan haluatte nähdä? Milloin? Kuinka monelle oppilaalle elokuva esitetään? Mainitkaa viestissä, että kyseessä on Pohjola-Nordenin tarjoama elokuva.

Teille lähetetään linkki ja salasana elokuvaan. HUOM! Teidän on tilattava uusi linkki ja salasana, jos haluaisitte esittää elokuvan toiselle ryhmälle.

Elokuvaesitykset koulussa toteutetaan yhteistyössä Walhalla ry:n kanssa ja Pohjola-Nordenin kautta tilattavia elokuvia on saatavilla rajattu määrä.

Cloudboy 

3.-6. LUOKKALAISILLE

Niilas on asunut isänsä kanssa Belgiassa niin kauan kuin hän muistaa. Vanhemmat ovat nyt päättäneet, että hänen pitää kesällä vierailla äitinsä ja hänen uuden perheensä luona Lapissa.

Lapissa elämä on täysin erilainen ja aluksi Niilas ei viihdy ollenkaan. Mutta porojen vasikat on merkittävä ja kaikkien on autettava. Kun yksi vasikoista karkaa, Niilas saa näyttää että hänkin osaa jotain ja kesästä tuleekin hänen elämässään suurin seikkailu.

Ohjaus: Meikeminne Clinckspoor
Rooleissa: Daan Roofthooft, Ayla Gáren Audhild Nutti, Joakim Trägårdh, Sara Sommerfeld
Kesto: 78 min, K/F7

Belgia/Alankomaat/Ruotsi 2017

Oppimateriaali suomeksi

Pikku-Zlatan ja lempparieno 

3.-6. LUOKKALAISILLE

Ella pitää jalkapallosta. Hän pitää myös Tommysta, joka on hänen lempparieno ja ehdottomasti myös lemppari-ihminen. Ainoa, jonka kanssa hän sopii yhteen. He ovat samaa mieltä kaikesta. Ella, eli Pikku-Zlatan, järkkää itselleen unelmaviikon Tommyn luona, kun hänen vanhempansa ovat matkalla. Nyt he voivat keksiä kaikenlaista hauskaa kahdestaan! Unelmaviikko jää kuitenkin lyhyeksi, kun Steve, Tommyn uusi poikaystävä, ilmestyy ovelle. Mustasukkaisuus valtaa Ellan ja hän tekee kaikkensa päästäkseen eroon häiriköstä. Ella saa odottamatonta apua luokkakaveriltaan Otolta, joka toivoo, että hänkin jonain päivänä löytäisi ikioman bestiksen. Pikku-Zlatan ja lempparieno on ruotsalainen perhe-elokuva, joka perustuu Pija Lindenbaumin suosittuun lastenkirjaan, joka on suomeksi julkaistu nimellä Pikku-litti ja lempparieno. 

Ohjaus: Christian Loo
Rooleissa: Agnes Colliander, Simon J. Berger & Inger Nilsson
Kesto: 81 min, S

Ruotsi 2022

 

Amatöörit

YLÄKOULU, LUKIO JA MUUT TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSET

Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa. Saksalainen halpakauppaketju Superbilly tuo muassaan pienen toivonkipinän harkitessaan asettumista alueelle. 500 uutta työpaikkaa saisi aikaan muutoksen! Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle, ilmoittaa kunnanjohtaja ja pian onkin päätetty teettää paikkakunnasta elokuva. Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva Musse saa uskaliaan idean: Annetaan koululaisten tehdä elokuva – kouluprojektina demokratian hengessä! Sehän on nykyaikaa, innovatiivista – ja ilmaista...

Ohjaus: Gabriella Pichler
Rooleissa: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
Kesto: 102 min, K/F7

Ruotsi 2018

Oppimateriaali suomeksi

Girls Lost

YLÄKOULU, LUKIO JA MUUT TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSET

Teini-ikäiset ystävykset Kim, Bella ja Momo häilyvät lapsuuden ja aikuisuuden rajamailla. Kesäiltaisin he kokoontuvat Bellan kasvihuoneeseen, vapaalle vyöhykkeelle, jossa kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat ympäristön paineista välittämättä. Kun Bella eräänä päivänä tilaa postimyynnistä erikoisia siemeniä, tyttöjen elämä muuttuu. Siemenistä versoava kasvi on kaikkea muuta kuin tavallinen. Se avaa heille ovet poikien maailmaan.

Elokuva perustuu Jessica Schiefauerin romaaniin Pojat.

Ohjaus: Alexandra-Therese Keining
Rooleissa: Tuva Jagell, Emrik Öhlander, Louise Nyvall, Alexanders Gustavsson, Wilma Holmén, Vilgot Ostwald Vesterlund, Mandus Berg, Filip Vester, Adam Dahlgren
Kesto: 106 min, K/F12

Ruotsi 2016

Oppimateriaali suomeksi

Tiikerit

YLÄKOULU, LUKIO JA MUUT TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSET

Kun ruotsalainen jalkapalloilija Martin Bengtsson myytiin 16-vuotiaana italialaiseen suurseuraan, hänen suuri unelmansa toteutui. Elokuva Tiikerit on tositarina unelmasta - suurista areenoista, juhlista ja nopeista autoista - mutta myös teollisuudesta, jossa ei enää ollut kyse voittamisesta tai häviämisestä, vaan selviytymisestä. Elokuva perustuu Martin Bengtssonin omaelämänkerralliseen romaaniin "I skuggan av San Siro".

Göteborgin elokuvajuhlien pääpalkinto 2021 - Pohjoismaiden paras elokuva. Pääosassa suomalainen Erik Enge.

Ohjaus: Ronnie Sandahl
Rooleissa: Erik Enge, Frida Gustavsson & Alfred Enoch
Kesto: 116 min, K/F12

Ruotsi/Italia/Tanska 2020

Oppimateriaali suomeksi

 

Mansikkamaa

YLÄKOULU, LUKIO JA MUUT TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSET

15-vuotias puolalainen Wojtek matkustaa vanhempiensa kanssa Ruotsiin poimimaan mansikoita. Määränpää on Listerlandet Itämeren rannalla Blekingessä, Etelä-Ruotsissa. Siellä Wojtek tutustuu isännän tyttäreen Anneliin, ja nuoret alkavat tapailla salaa, mutta suhdetta vaikeuttaa heidän keskinäinen epätasa-arvonsa. Anneli ei uskalla näyttää avoimesti tunteitaan koska tietää, ettei ympäristö hyväksyisi heidän suhdettaan. Wojtekin mielestä Anneli leikkii hänen tunteillaan. Lopulta heidän suhteensa paljastuu, mikä johtaa voimakkaisiin reaktioihin.

Wiktor Ericssonin Mansikkamaa on puolalaisen vierastyöläisen ja ruotsalaisen talontyttären liikuttava rakkaustarina. Tarina sijoittuu Blekingin kauniille mansikanviljelyseudulle, mutta se kuvaa vastakohtien ja ennakkoluulojen maailmaa.

Ohjaus: Wiktor Ericsson
Rooleissa: Nelly Axelsson, Stanislaw Cywka, Julia Kijowska
Kesto: 93 min, K/F12

Ruotsi/Puola 2016

Oppimateriaali suomeksi