Pohjola-Nordenin tukisäätiötä koskevassa asiassa sovinto

19.01.2024 klo 10:00
Lehdistötiedote, 19.1.2024

LEHDISTÖTIEDOTE
JULKAISUVAPAA
19.1.2024 KLO 10.00

 

Pohjola-Nordenin tukisäätiötä koskevassa asiassa sovinto

PRH:n ja Pohjola-Nordenin tukisäätiö ovat päässeet vastapuolen kanssa sovintoon. Sovinto tarkoittaa sitä, että tukisäätiölle palautuu suuri osa entisen pääsihteerin kavaltamista varoista. Yhtä vastapuolen edustajaa vastaan oikeuskäsittely jatkuu.

Pohjola-Nordenin tukisäätiössä on viime vuosien aikana toteutettu laajoja muutoksia toiminnan turvaamiseksi. Muun muassa hallinnon ja talouden puolella on tehty toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että vuosina 2015–2021 tapahtunut kavallus ei voi toistua.

– Tapahtumat ovat vaikuttaneet muun muassa niin, että tukisäätiö on vaihtanut sekä tilitoimistoaan että tilintarkastusyhtiötään ja lisäksi uudistanut hallinto-ohjettaan niin, että rahaliikenne tapahtuu ainoastaan kaksinkertaisen varmentamisen kautta, sanoo tukisäätiön varapuheenjohtaja Christel Liljeström

Sovinnon kautta Pohjola-Nordenin tukisäätiölle korvataan noin 90% kavalletuista varoista.

Pohjola-Norden ry:n noin 80 paikallisyhdistystä ovat jatkaneet toimintaansa normaaliin tapaan viime vuosina, ja työ luottamuksen palauttamiseksi myös Pohjola-Norden ry:tä kohtaan jatkuu.

– Rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa käymässämme vuoropuhelussa korostamme sitä työtä, jota on tehty sen eteen, että Pohjola-Nordenin toiminta jatkuu myös seuraavat sata vuotta, sanoo Micaela Röman, tukisäätiön asiamies ja Pohjola-Nordenin pääsihteeri.

Kireä maailmanpoliittinen tilanne, Suomen Nato-jäsenyys ja siviiliväestön rooli muuttuvassa maailmassa ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miksi vahvat suhteet Pohjoismaiden välillä ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Pohjola-Norden ry on Suomen suurin järjestö, joka työskentelee Pohjoismaiden syvemmän integraation puolesta, niin maiden kuin kansalaistenkin välillä.

– Kavallus oli luonnollisesti tragedia sekä tukisäätiölle että järjestölle, Liljeström sanoo. Sataa vuotta juhlivan ja merkittävän työn tehneen yhdistyksen historiassa kyseessä on kuitenkin yksittäinen rikos. Pohjoismaisen yhteisön puolesta tekemämme työn jatkumisen kannalta on nyt tärkeää, että voimme keskittyä varsinaiseen tehtäväämme.

Lisätietoja:

Christel Liljeström
Pohjola-Nordenin tukisäätiö sr:n ja Pohjola-Norden ry:n varapuheenjohtaja
Puhelin: 050 308 2460

Susan Neffling