Pohjoismainen kirjallisuusviikko 2022

19.09.2022 klo 13:35
Pohjoismaista kirjallisuusviikkoa vietetään 14.-20.11.2022.

Pohjoismainen kirjallisuusviikko on ääneenlukemistapahtuma, jossa luetaan samoja tietyn teeman mukaisia otteita pohjoismaisesta kirjallisuudesta samaan aikaan koko Pohjolassa, Baltiassa ja muissa Pohjolasta kiinnostuneista instituutioista ympäri maailmaa. Norden-yhdistysten liiton hallinnoima hanke pyrkii levittämään ja ilmentämään lukemista, pohjoismaista kirjallisuutta ja pohjoismaista narratiivista perinnettä.

Pohjoismaisen kirjallisuusviikon tavoitteena on levittää pohjoismaista kirjallisuutta, edistää lukemisen iloa ja edistää solidaarisuutta ja yhteistyötä jännittävällä ja erilaisella tavalla.

Pohjoismainen kirjallisuusviikko 2022 kutsuu sinut lukemaan ääneen teemalla Pohjolan luonto. Rakkaus ja suhtautuminen pohjoismaiseen luontoomme on jotain, joka läpäisee kulttuurimme ja on tärkeä osa pohjoismaisia tarinoitamme ja kirjallista perinnettämme. Pohjolan luonto ei ole vain jotain, joka yhdistää meitä, vaan myös kertoo meille monimuotoisuudesta ja rikkaudesta, joka vallitsee pimeässä maapallon kolkassamme. Äskettäin suljetut rajat ovat johtaneet siihen, että emme ole voineet enää matkustaa trooppisille rannoille, vaan meidän on täytynyt löytää luonto omilla seuduillamme. Lännen tulivuorista pohjoisen jäätiköihin, keltaisista rapsipelloista etelässä tuhansiin järviin idässä. Luonnon ja ihmisen suhde on keskiössä tämän vuoden ääneenlukuteksteissä.

Marraskuussa, maidemme pimeimpänä ajankohtana, sytytetään kynttilöitä ja luetaan kirjaa ääneen. Suuri ääneenlukupäivä on heti maanantaina, kun pohjoismainen kirjallisuusviikko alkaa.

Tämän vuoden ääneenlukukirjat ovat:

  • Lapset: Jos kohtaat karhun -kuvakirja (Malin Kivelä, Linda Bondestam, Martin Glaz Serup)
  • Aikuiset: Ankeriaan testamentti: tarina maailman arvoituksellisimmasta kalasta (Patrik Svensson)


Voit lukea lisää pohjoismaisesta kirjallisuusviikosta täällä ja ilmoittaa myös oman yhteisösi mukaan suureen ääneenlukupäivään:
https://www.nordisklitteratur.org/fi

Susan Neffling