Pohjolan päivän liputus 23.3.

26.02.2021 klo 10:50
Lehdistötiedote, julkaisuvapaa heti

Pohjola-Norden toivoo kuntien ja kaupunkien järjestävän pohjoismaisen liputuksen Pohjolan päivänä 23.3.2021.

Pohjoismaiden yhteinen historia sekä kansanvaltaiset perinteet ja arvot, kuten tasa-arvo ja demokratia, ovat luoneet luonnollisen perustan yhteistyölle. 1960-luvulle tultaessa pitkäaikaiselle yhteistyölle, jonka puitteissa oli jo luotu yhteiset työmarkkinat ja sovittu passivapaudesta sekä sosiaaliturvasopimuksesta, haluttiin luoda oikeudellinen pohja. Yhteistyösopimus, joka tunnetaan nimellä Helsingin sopimus, allekirjoitettiin 23.3.1962 kaikkien Pohjoismaiden kesken. Sopimuksen kunniaksi Pohjolan päivää juhlitaan vuosittain 23. maaliskuuta.

Sopimus loi pohjan pohjoismaiselle yhteistyölle ja Pohjoismaiden nykyiselle kehitykselle. Myös kuntien välisellä pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet, mutta viimeaikaiset kuntamyllerrykset ovat rapauttaneet sitä. Nyt on korkea aika muistaa nämä perinteet ja nostaa pohjoismainen yhteistyö sille kuuluvaan arvoonsa.

Pohjoismaiden ministerineuvosto täyttää 50 vuotta tänä vuonna, samaan aikaan kun Suomi toimii sen puheenjohtajamaana. Esimerkiksi Helsingin kaupunki juhlistaa Pohjolan päivää liputtamalla pohjoismaisilla lipuilla Finlandiatalon edessä ja Helsingin Rautatientorilla. Helsingin kaupungintalon edustalle nostetaan pohjoismaisen yhteistyön joutsenlippu ja Valtioneuvoston linna valaistaan punaisella, valkoisella, sinisellä ja keltaisella, eli pohjoismaisten lippujen väreillä.

Pohjola-Norden toivoo siis kaikkien Suomen kuntien juhlistavan Helsingin sopimusta ja pohjoismaista yhteenkuuluvuutta liputtamalla pohjoismaisilla lipuilla Pohjolan päivänä 23.3.2021. Toivomme myös, että paikalliset Pohjola-Norden -yhdistykset kutsutaan mukaan mahdollisiin juhlallisuuksiin lipunnoston yhteydessä.

Kuva: Johannes Jansson/norden.org

Susan Neffling