Pohjoiskalotti- konferenssin teesit

31.07.2016 klo 10:47
Kemissä järjestetyn konferenssin teemana oli alueen kielet ja kulttuuri.

29. kerran järjestetty Pohjoiskalottikonferenssi listasi jälleen asioita, joihin päättäjien tulisi kiinnittää huomiota. Alla konferenssin julkilausuma ruotsiksi. 

 

Uttalandet från den 29e Nordkalottkonferensen

19-21.8.2016 i Kemi kulturcentrum, Finland

Nordkalotten är en väsentlig del av de arktiska regionerna i Finland, Sverige och Norge. De här länderna ska ta hänsyn till Nordkalottens enorma socioekonomiska möjligheter i sina arktiska program.

Man ska stöda individernas och företagens mobilitet inom regionen. Utvecklingen av öst-västliga tvärförbindelser är ständigt en aktuell utmaning för Nordkalotten.

Den 29. Nordkalottkonferensen, som arrangerades i Kemi, hade regionens språk och kulturer som tema. Konferensen uppmanar att de finska, svenska och norska statsministrarna lägger märke till följande frågor:

 

1. Den Nordiska Språkkonventionen ska implementeras i alla länder.

2. Svenska språket har en betydligt starkare status i Finland än det finska språket har i grannländerna. Sverige och Norge kunde lära sig av Finland, till exempel av Svenska Nu nätverket. Att kunna grannländernas språk är en obestridlig grund för både mänskligt och ekonomiskt utbyte.

3. Minoritetsspråkens status ska förstärkas i alla länder; meänkieli i Norrbotten med Tornedalen som kärnområde, kvensk i Norge, och alla samiska språken på hela Nordkalotten.

4. Det kom fram ett önskemål på konferensen om att få etablerat ett språkcenter för meänkieli i Övertorneå. Det skulle stöda språkets ställning och utveckling.

5. Samernas status som urbefolkning har gett dem en möjlighet att utveckla sina språk och kulturer. Det kom fram på konferensen att tornedalingar och kvener också önskar få urbefolkningstatus. I Sverige förekommer det även krav på att den historiska verkligheten av Sveriges språkpolitik ska erkännas på statlig nivå.

6. Tillverkare och mästare av äkta handarbeten/hemslöjd efterlyser att man gör en skillnad mellan konstverk och serieproducerade souvenirer när det gäller produkternas moms, så som man gör i Sverige.

7. Konferensen föreslår att social- och hälsovårdsutbildningar ska innehålla kurser av lokal kultur och traditioner så att patienterna ska kunna få vård på det lokala språket som tar hänsyn till kulturseder.

8. Harmonisering av utbildningar ska fortsätta så att arbetssökande kan bli sysselsätta i olika delar av Nordkalotten.

 

Simo Rundgren, ordförande för Pohjola-Norden Lappland

Kirsi Lantto, verksamhetsledare Pohjola-Norden Lappland

 

Etusivun kuva: Ane Cecilie Blichfeld/norden.org