SE NORDISK FILM I SKOLAN

Under 2021 bjuder Pohjola-Norden på film i skolklassen! Walhalla erbjuder ett urval högklassiga nordiska filmer att se på i skolan. I urvalet finns filmerna Antboy och Cloudboy för lågstadierna och Amatörer och Girls lost för högstadierna, gymnasiet och övriga utbildningar på andra stadiet.

Bekanta dig med urvalet och beställ en lämplig film till dina elever genom att mejla filmföreningen Walhalla rf på adressen toimisto(at)walhalla.fi.

Skicka följande information: Lärarens namn och e-postadress & skolans namn. Vilken film vill ni se? När? För hur många elever ska filmen visas? Skriv i ditt mejl att beställningen gäller "Pohjola-Nordens skolfilmer".

Walhalla sänder er en länk och ett lösenord till filmen, så att ni kan streama den i klassrummet. Observera, att ni måste meddela Walhalla ifall ni vill visa filmen åt flera grupper än planerat.

Filmvisningarna i skolan förverkligas i samarbete med Walhalla ry.

Antboy 

ÅRSKURS 3 - 6

Pelle är en alldeles supervanlig 12-årig kille som är förtjust i Amanda som går i samma klass. Hans problem är att han skulle vilja närma sig henne, men vet inte hur han ska göra då hon inte ens märkt att han går i samma klass. Allt förändras då en myra biter Pelle och han får superkrafter och förvandlas till ANTBOY! Då den förfärlige Loppmannen far iväg med Amanda gäller det för Antboy att uträtta ett hjältedåd och rädda henne.

Regi: Ask Hasselbalch
Skådespelare: Oscar Dietz, Nicolas Bro, Samuel Ting Graf, Amalie Kruse Jensen
Språk: Danska
Textning: Svenskspråkig textning
Längd: 77 min
Danmark 2013

Filmhandledning på svenska

Cloudboy 

ÅRSKURS 3 - 6

Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Lappland. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill.

I Lappland är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men renkalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av kalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.

Regi: Meikeminne Clinckspoor
I rollerna: Daan Roofthooft, Ayla Gáren Audhild Nutti, Joakim Trägårdh, Sara Sommerfeld
Längd: 78 min
Belgien/Nederländerna/Sverige 2017 K/F7

Filmhandledning på svenska

Girls lost 

HÖGSTADIERNA, GYMNASIET OCH ÖVRIG UTBILDNING PÅ ANDRA STADIET

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman.

Förlaga: Jessica Schiefauer, Pojkarna

Regi: Alexandra-Therese Keining
I rollerna: Tuva Jagell, Emrik Öhlander, Louise Nyvall, Alexanders Gustavsson, Wilma Holmén, Vilgot Ostwald Vesterlund, Mandus Berg, Filip Vester, Adam Dahlgren
Längd: 106 min, K/F12
Ruotsi/Sverige 2016

Filmhandledning på svenska

 

Amatörer 

HÖGSTADIERNA, GYMNASIET OCH ÖVRIG UTBILDNING PÅ ANDRA STADIET

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

Regi: Gabriella Pichler
I rollerna: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
Längd: 102 min, K/F7
Ruotsi/Sverige 2018

Filmhandledning på svenska