1998: Iltahämärässä - Pohjoismainen kirjastoviikko marraskuussa

25.05.2024 kl. 11:00
Pohjola-Nordenin 100-vuotisen taipaleen kunniaksi esittelemme sen lehden historiaa vuodesta 1941 alkaen.

POHJOLA
2/1997

 

Iltahämärässä – Pohjoismainen kirjastoviikko marraskuussa

Pohjoismaissa vietetään 10.-16.11.1997 pohjoismaista kirjastoviikkoa, joka tarjoaa myös mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan. Haastattelemme projektin suomalaista koordinaattoria, Suomen kirjastoseuran tiedottaja/toimittaja Riitta Myllylää.

Kerro mistä oikein on kyse?

– Pohjoismaiden kirjastoseurat perustivat v. 1994 yhteisen järjestön, Pohjoismaisen kirjastoPR-yhdistyksen, jossa on yksi edustaja kustakin Pohjoismaasta. Tämä kirjastoviikko on toistaiseksi yhdistyksen suurin koitos. Sen kautta halutaan korostaa yhteistä pohjoismaista kulttuuritaustaamme ja pohjoismaista kerrontaperinnettä. Viikko on määrä aloittaa sytyttämällä kirjastoissa kynttilä samanaikaisesti kaikissa Pohjoismaissa. Pitkin viikkoa järjestetään sitten erilaisia tapahtumia.

Ajatus kynttilän sytyttämisestä samalla hetkellä kaikissa kirjastoissa kuulostaa viehättävältä. Miten se syntyi?

– Puhuimme kerran erilaisista perinteistä. Kaikissa Pohjoismaissahan oli tapana ennen, kun sähkövaloja ei vielä ollut, viettää hämäränhetkeä, ”hämäränhyssyä”. Se oli kodikas tuokio, jolloin oltiin omassa piirissä ja kokoonnuttiin valon ääreen, ehkä lukemaan. Pimeys jäi ulkopuolelle.

Me päätimme ottaa tämän hämäränhetken koko viikon teemaksi. Tunnus on suomeksi Iltahämärässä – Sanat valaisevat Pohjolan.

Samaa teemaa toistaa myös islantilaisten taideopiskelijoiden laatima juliste, jossa on näkymä ikkunan läpi laskevan auringon punaamalle taivaalle.

Samalla hetkellä kaikissa Pohjoismaiden kirjastoissa? Mitä se merkitsee käytännössä?

Päivä on maanantai 10. marraskuuta. H-hetki on Grönlannissa klo 15, Islannissa ja Färsaarilla klo 18, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa klo 19 ja Suomessa klo 20. Silloin sammutetaan sähkövalo, sytytetään kynttilä ja luetaan kappale islantilaisesta Egilin saagasta. Suomessa tämä on tietysti hiukan vaikeata, koska kirjastojen sulkemisaika on juuri klo 20. Mutta tilaisuuden voi yhtä hyvin suunnitella niin, että se alkaa aikaisemmin ja päättyy kahdeksalta tai kirjaston aukioloaikaa voi pidentää.

Joku tietty kohtako Egilin saagasta?

Kyllä, Bödvarrin kuolema. Jaksoa voi pitää vaikkapa varhaisena esimerkkinä kirjallisuusterapiasta, sanojen voimasta. Siinä Egilin tytär Thorgerd maanittelee isänsä runoilemaan sen sijaan, että tämä näännyttäisi itsensä nälkään surusta poikansa kuoleman johdosta.

Miten kirjastot ovat ottaneet ajatuksen vastaan?

Tällä hetkellä noin 200 kirjastoa eri Pohjoismaista on ilmoittanut olevansa hankkeessa mukana. Ehkä enemmänkin tulee mukaan, sillä varsinainen tiedotus alkaa vasta syyskesällä ja toisaalta erilaisia tapahtumia on helppo järjestää lyhyelläkin varoitusajalla. Loppukesällä valmistuu nelivärinen juliste, erikseen kaikilla pohjoismaisilla kielillä, samoin postikortti, jossa toistuu viikon kuvallinen teema. Ennen syksyä lähetetään myös kirjastoille erityinen idealista.

Miten Pohjola-Norden voi olla tässä mukana?

Pohjola-Norden on jo tässä mukana NORDLIV-projektin kautta. NORDLIV onkin varannut hiukan varoja kirjastoviikon tapahtumia varten. Mutta myös Pohjola-Nordenin paikallisyhdistykset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Olisi toivottavaa, että ne ottaisivat yhteyden paikallisiin kirjastoihin ja ehdottaisivat yhteistyötä tai päinvastoin. Tapahtumien järjestämisessä on hyvin väljät rajat. Pohjoismaisen kirjastoviikon merkeissä voi esimerkiksi järjestää pohjoismaisen viisuillan, pitää esitelmiä pohjoismaisesta kirjallisuudesta, esittää pohjoismaisia elokuvia tai vaikka kattaa islantilaisen joulupöydän.

Entä miten koulut ja niiden kirjastot?

Toivomme, että myös koulut tulevat mukaan. Tapahtumien suunnittelussa voi toimia luovasti ja omien resurssien mukaan. Kouluissa voidaan vaikka syventyä Pohjoismaiden lippuihin, viikinkeihin, pop-tähtiin, pääkaupunkeihin. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Kirjastoviikkoa ei pidä sitoa liian tiiviisti Suomen Kirjastoseuraan. Hankehan on Pohjoismaisen kirjastoPR-yhdistyksen ja kaikkien muiden maiden edustajat siinä ovat yksittäisten kirjastojen virkailijoita. Kaikessa suunnittelussa ja toteuttamisessa on pyrittävä mahdollisimman suureen omatoimisuuteen. Yhteispohjoismainen yhdistys tuottaa aikaisemmin mainitun materiaalin, jota täällä Suomessa Kirjastoseura jakaa.

Miten suunnittelusta ja tapahtumista saisi tietoa?

Pohjoismaisella kirjastoviikolla on oma kotisivu, jonka osoite on http://rvik.ismennt.is/~palinam/. Tarkoituksena on linkittää siihen tapahtumia sitä mukaa, kun niistä saadaan tietoa.

 

Teksti: Liisa Ranta

Susan Neffling