Folkverkstan: Korjaamisen ja kestävän kuluttamisen kohtaamispaikat

22.06.2022 klo 10:35
Zoom-webinaari, 10.8.2022 klo 9-12

Aika: Keskiviikko 10.8.2022, klo 9–12 (Suomen aikaa)

Järjestäjä:  Föreningen Norden Norrbotten yhteistyössä Norrbottens Kommuner-etujärjestön ja Pohjola-Nordenin kanssa.

Paikka: Zoom, liity TÄMÄN LINKIN kautta. Voit myös halutessasi ennakkoilmoittautua TÄSTÄ.

Kieli: suomi, ruotsi (simultaanitulkkaus)
Tulkkaus toimii näin: Kun olet näpäyttänyt lähetyksen Zoom-linkkiä, on mahdollisuus kuunnella simultaanitulkkausta. Zoom-listassa on painike ”Interpretation”. Sieltä voit valita haluamasi kielen. 

Lataa ohjelma >> 

Lue lisää hankkeesta >>

Webinaari antaa laajan kuvan siitä, miten tiedon jakaminen korjaamisen ja kestävän kuluttamisen kohtaamispaikoista voi toimia. Osallistujat saavat mm. tutustua monivuotisen EU-hankkeen kokemuksiin ja inspiroitua aiheesta. Tapahtumassa esitellään verkko-opas, joka on pääasiassa tarkoitettu kunnallisten organisaatioiden julkiseen toimintaan Ruotsissa ja Suomessa. Materiaalin on työstänyt Interreg Pohjoinen -hanke Folkverkstan, josta Föreningen Norden Norrbotten vastaa yhdessä Pohjola-Nordenin kanssa. 

Aamupäivän ohjelmassa on myös luento, jonka teema on ”Kuka korjaa kiertotaloudessa?”. Luennoitsija on Karin Bradley, joka tekee tutkimusta kestävästä muutoksesta ja on mukana Mistra Sustainable Consumption -tutkimusohjelmassa. Webinaari päättyy paneelikeskusteluun ja päivän yhteenvetoon.

Tietoa verkko-oppaasta

Yksimielisyys siitä, että maapallon resursseista täytyy huolehtia huomattavasti paremmin ja että meillä on kiire, on laaja. Eri puolilla maailmaa kierrättämistä täytyy lisätä kuluttamisen parissa. Kun asiaa mietitään yksittäisen kotitalouden näkökannalta ja laajan prosessin edistävänä tekijänä, niin esimerkkinä voi olla, että säilytetään tavaroita, joita meillä jo on ja käytetään niitä kauemmin. Tarkoituksena on jatkaa tavaroiden elinikää huoltamalla ja pitämällä niitä kunnossa. Tai pienillä korjauksilla tehdä niistä uudelleen toimivia. Samanaikaisesti eri alan ammattitoimijoiden täytyy voida tarjota palveluja ja suorittaa vaativampia korjaustoimia.

Verkko-opas esittelee täydentävän lisän. Toisin sanoen julkisen kohtaamispaikan, jossa kaikki haluavat voivat osallistua sekä teoreettisiin toimintoihin että käytännön tee-se-itse-työpajoihin. Paikka, joka voi olla eriluonteinen riippuen yhteydestä. Samaan aikaan se on paikka oppimiselle, tietojen vaihdolle sekä lisää tietoisuutta uusiokäytöstä, korjaamisista ja kestävämmästä kuluttamisesta.

Oppaan materiaali esittelee kansansivistävien ja joustavien tukipalveluiden rakenteen, joka voi vaikuttaa kestävämmän elämäntavan edistämiseen. Toisin sanoen se selventää sitä, miten uusiokäytön ja korjausten tiedonvaihdon kohtaamispaikat voidaan saada toimimaan. 

 

Tietoja Interreg Pohjoinen -ohjelman Folkverkstan-hankkeesta

Folkverkstan-hankkeesta vastaa Föreningen Norden Norrbotten yhdessä Pohjola-Nordenin kanssa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Oulun, Haaparannan, Bodenin ja Luulajan kuntien sekä Studiefrämjandet Norrbottenin ja Oulu-opiston kanssa. Folkverkstan-hankkeen rahoittajana toimii EU:n aluekehitysrahastosta rahoitusta saava Interreg Pohjoinen yhdessä Pohjoiskalotin neuvoston sekä eri alueiden ja kuntien kanssa. Hanke alkoi 1.2.2020 ja päättyy 30.9.2022.

 

Susan Neffling