Pohjolan päivän liputus

06.03.2020 klo 13:15
Lehdistötiedote, julkaisuvapaa heti

POHJOLAN PÄIVÄN LIPUTUS

Pohjola-Norden toivoo kuntien ja kaupunkien järjestävän pohjoismaisen liputuksen Pohjolan päivänä 23.3.2020.

Pohjoismaiden yhteinen historia sekä kansanvaltaiset perinteet ja arvot, kuten tasa-arvo ja demokratia, ovat luoneet luonnollisen perustan yhteistyölle. 1960-luvulle tultaessa pitkäaikaiselle yhteistyölle, jonka puitteissa oli jo luotu yhteiset työmarkkinat ja sovittu passivapaudesta sekä sosiaaliturvasopimuksesta, haluttiin luoda oikeudellinen pohja. Yhteistyösopimus, joka tunnetaan nimellä Helsingin sopimus, allekirjoitettiin 23.3.1962 kaikkien Pohjoismaiden kesken. Sopimuksen kunniaksi Pohjolan päivää juhlitaan vuosittain 23. maaliskuuta.

Sopimus loi pohjan pohjoismaiselle yhteistyölle ja Pohjoismaiden nykyiselle kehitykselle. Myös kuntien välisellä pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet, mutta viimeaikaiset kuntamyllerrykset ovat rapauttaneet sitä. Nyt on korkea aika muistaa nämä perinteet ja nostaa pohjoismainen yhteistyö sille kuuluvaan arvoonsa.

Pohjola-Norden toivoo siis kaikkien Suomen kuntien juhlistavan Helsingin sopimusta ja pohjoismaista yhteenkuuluvuutta liputtamalla pohjoismaisilla lipuilla Pohjolan päivänä 23.3.2020. Toivomme myös, että paikalliset Pohjola-Norden -yhdistykset kutsutaan mukaan mahdollisiin juhlallisuuksiin lipunnoston yhteydessä.

 

Kuva: norden.org

Susan Neffling