Kesäretki Kemiönsaarelle 31.7.2021

31 Heinäkuu 2021 kl. 09.00–21.00

Pohjola-Nordenin Lounais-Suomen alueen kesäpäivä ja Pohjolan pidot järjestetään tänä vuonna Kemiönsaaren retkenä. Paimion Pohjola-Norden toimii vastuujärjestäjänä. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan.

Lähtö Raisiosta tapahtuu klo 8.20, mistä ajamme Sauvon kautta Kemiönsaarelle. Ensimmäinen kohteemme on Kemiön Pyhän Andreaksen kirkko, joka on komea keskiaikainen harmaakivikirkko, 1400-luvulta. Tutustumme kirkkoon ja kuulemme sen eri vaiheista. Kirkon alttaritauluna on tänä päivänä upea lasinen taideteos, jonka liikemies ja mesenaatti Amos Anderson aikoinaan lahjoitti.


Matka jatku noin klo 10.45 kohti Söderlångvikin kartanoa. Täällä meillä on ensin retken aamupäiväkahvit suolaisella leivällä Cafe Söderlångvikissa ja sen jälkeen tutustumme Amos Andersonin kesäparatiisin, jonka hän hankki itselleen vuonna 1927. Kartanon alue on ihastuttava keidas meren rannalla ja täällä voi helposti aistia italialaista tunnelmaa. Itse kartanorakennus ja sen pihapiiri ovat olleet mittavan restaurointityön kohteena viime vuodet ja se avataan yleisölle kesäksi 2021.

Noin klo 13.00 ajamme Söderlångvikista Taalintehtaalle. Täällä teemme opastetun kierroksen ja kuulemme samalla vanhan ruukkikylän historiasta. Näemme ulkoapäin 1800-luvun työläisten idylliset kasarmitalot, ainutlaatuiset hiiliuunit ja vaikuttavan masuunin raunion. Täällä pidetään myös pieni vapaa-aika. Halutessaan voi käydä ihailemassa lasinpuhaltajan työtä Glashyttanissa tai nauttia vierasvenesataman tunnelmasta.

Taalintehtaalta matka jatkuu Kemiöön. Sagalundin museoalue on viehättävä kokonaisuus, johon saamme tutustua opastetusti. Nils Oskar Jansson perusti museoalueen vuonna 1900 ja tätä onkin kutsuttu Kemiönsaaren Skanseniksi. Alueelta löytyy rakennuksia, jotka on tuotu eri puolilta saarta. Museokauppa on myös näkemisen arvoinen.

Kierroksen jälkeen ruokailemme museon yhteydessä toimivassa idyllisessä Cafe Adélessa (alkaen noin klo 16), jossa on tarjolla pitopöytä Pohjolan herkuista.

Ilmoittautumiset tehdään 30.6.2021 mennessä yhdistyksittäin Inger Löfgrenille, inger.lofgren@kolumbus.fi. Ilmoittautumisista tulee ilmetä, nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja mahdolliset ruoka-allergiat sekä miltä pysäkiltä tulee linja-autoon.

Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on 40. Maksimimäärä on 54.


Hinta on jäseniltä noin 50 euroa ja ei-jäseniltä 60 euroa. Hinta riippuu osallistujamäärästä ja vahvistuu ilmoittautumisajan päätyttyä. Maksut suoritetaan ilmoittautumisajan päätyttyä oman yhdistyksen tilille ja maksetaan yhdistyksittäin Paimion Pohjola-Nordenin tilille. Tilinumero ilmoitetaan myöhemmin.

Linja-auton aikataulu:

Raisio, kaupungintalon pysäkki, klo 8.20 Turku, linja-autoaseman tilausajolaituri, klo 8.45 Piispanristin pikavuoropysäkki (Prisman lähellä) klo 8.55 Kaarina, pikavuoropysäkki (S-marketin kohdalla 110-tiellä) klo 9.00 Piikkiö, pikavuoropysäkki klo 9.10 Paimio, Sauvon th pysäkki, kohti Kemiönsaarta klo 9.20.