Kökar 3.-5.9.2021

03 Syyskuu 2021 kl. 08.00–05 Syyskuu 2021, 17.59

Tervetuloa mukaan Kökariin!

PN Lounais-Suomen matka

 

Alueen retki Kökariin 3.-5.9.2021 järjestetään Launokorven ja Paraisten yhdistyksen yhteistyönä. Seuraamme pyhiinvaellusreittiä Pyhän Olavin merireittiä Korppoosta Kökariin. Kuulemme Kökarin historiasta ja ainutlaatuisesta luonnosta. HUOM! Ensimmäiset 40 henkeä mahtuvat mukaan matkalle. Ilmoittaudu viimeistään 30.6. omalle paikallisyhdistyksellesi ja osoitteeseen oona.johansson@axxell.fi (Paraisten PN sihteeri).

Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan etumaksuna 50 € Launokorvelle. Tarkempaa tietoa viitenumerosta jne. toukokuussa. Matkan hinta (-50 €) maksetaan viimeistään 2.8. Launokorvelle. Ilmoitathan myös erikoisdieetit ja huonejako viimeistään 2.8. osoitteeseen  oona.johansson@axxell.fi.

Mukavat kengät ja sadevaatteet mukaan! Liikumme paljon luonnossa ja Källskärin veneretki myös ohjelmassa. Ilmoittautumisen jälkeen sovitaan bussin reitti ja pysähdys.

Matkan hinta jäsenille noin 350 €/hlö ja ei-jäsenille noin 385 €/hlö. (kahden hengen huoneessa) (min. 30 lähtijää) Yhden hengen huonelisä on 40 €.

Hinta sisältää:

 • bussimatkat
 • lauttamatkat
 • majoituksen aamiaisineen
 • oppaan palvelut 3.9.
 • 2 x iltapala majapaikassa
 • kalakeitto + jälkiruoka Peders Aplagårdilla
 • Nordisk buffe (Premiumbuffe) Hotel Brudhällissä
 • sisäänpääsy ja opastus kotiseutumuseoon
 • opastettu veneretki Källskäriin

Hinta ei sisällä:

 • rantasaunaa Klobbars Gästhemissä (varattavissa etukäteen)
 • viimeisen päivän ruokailua


OHJELMA

 

3.9. PERJANTAI (Bussin pysähdyspaikat sovitaan myöhemmin)

Lähtö Turusta tapahtuu klo 7.00. Bussi ajaa 110-tietä pitkin, joten matkan varrelta, esim. Kaarinasta on mahdollista nousta bussin kyytiin. Paraisilta lähdetään klo 7.30 (linja-autoasema). Ajetaan Korppoon Galtbyn satamaan, josta Ålandstrafikenin laiva lähtee klo 10.00 Kökariin. Laivalla on ravintola. Perille Kökarin saavutaan klo 12.30. Paikallinen opas, Phillip Hällund, on ryhmää vastassa satamassa ja hänen johdollaan lähdetään kävelemään kohti Hämnön saarta, jossa sijaitsee Kökarin kirkko ja tunnetut luostarin rauniot. Kävelymatka mukailee Pyhän Olavin reittiä ja on pituudeltaan noin 4 km. Tutustutaan Kökarin kirkkoon, luostarin raunioihin ja näköalapaikkaan.

Tämän jälkeen käymme Otterböten historiallisella hylkeenpyytäjien paikalla. Polku menee osittain kallioisessa maastossa (noin 1,2 km). Opas kertoo paikan historiasta.
Noin klo 16.00 siirrymme bussilla Kökarin saaren itäiselle osalle, jossa meillä on tarjolla kalakeittoa ja jälkiruokaa Peders Aplagårdilla. Täällä on myös mahdollista tehdä ostoksia (esim. omenatuotteita). Illaksi siirrymme Klobbars Gästhemiin, majoittuminen ja ilta vapaata aikaa. Yhteinen iltapala majapaikassa (tee +voileipä).


4.9. LAUANTAI

Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Karlbyhyn, jossa sijaitsee Kökarin kauppa, leipomo ja hotelli Brudhäll. Klo 10.00 lähdemme opastetulle veneretkelle Källskärin upealle saarelle. Tutustumme saareen ja näemme Källskärin kannun, joka on noin 3 metrin korkuinen jääkauden muovaama kivi.  Korkealla kalliolla rannan tuntumassa on puolestaan pronssiveistos kreikkalaisesta jumalasta Hermeksestä, joka on jumalten sanansaattaja ja matkamiesten, kaunopuheisuuden ja urheilun jumala. Källskär tunnetaan myös ruotsalaisen vapaaherran ”Kreivi” Göran Åkerhielmin kesäasuntona. Hän rakennutti saareen hirsihuvilan piharakennuksineen, sataman ja kauniin puutarhan. Kierroksen aikana saamme kuulla lisää saaren mielenkiintoisesta lähihistoriasta. Retki ei sovellu liikuntarajoitteiselle henkilölle.
Källskärin retken jälkeen meillä on yhteinen ruokailu Hotel Brudhällissä, Nordisk buffe.
Iltapäivällä tutustumme vielä Kökarin kotiseutumuseoon oppaan johdolla. Ilta on vapaata aikaa. Yhteinen iltapala majapaikassamme.


5.9. SUNNUNTAI

Aamiaisen jälkeen noin klo 10.00 siirrymme Karlbyhyn. Täältä käsin halukkaat voi tehdä patikoinnin Pyhän Olavin reittiä pitkin tai Kalenin luontopolulla.  Klo 11.30 siirrymme Kökarin satamaan, josta laiva lähtee klo 12.00 Korppooseen. Laivalla on ravintola. Perillä Korppoossa olemme klo 14.30, ajo kotiseuduille. Turkuun saavutaan noin klo 17.

Huomioitavaa:

 • Majoitus on vaatimaton, suihkut ja wc:t ovat käytävillä, www.klobbars.fi
 • Bussi on koko matkan ajan mukana, joten henkilö, joka ei jaksa kävellä pitkiä osuuksia (esim. 4 km), voi halutessaan kulkea bussin kyydissä
 • Källskärin retki ei sovellu liikuntarajoitteiselle henkilölle
 •  Menomatkan aikana laivalla on suositeltavaa syödä ja juoda tarpeeksi ennen Kökariin saapumista. Myöhäinen lounas Pedersillä on vasta noin klo 16.
 • Mikäli ensimmäisen päivän ohjelma tuntuu liian kiireiseltä tai ohjelmaa on liikaa, voidaan Otterböten tutustuminen jättää myös viimeiselle aamupäivällä
 • Sunnuntaipäivän ruokailun ajankohta ajoittuu laivamatkan kohdalle, joten siksi se ei ole mukana hinnassa (itse kukin voi ostaa laivalta mitä haluaa)
 • Källskärin retki on varattu nyt kaikille. Jos joku ei halua sinne lähteä, hinta alenee siinä tapauksessa 40 eur/hlö. Minimissään pitää olla 10 lähtijää, jotta retki toteutuu.
   

Ystävällisin terveisin
Paraisten Pohjola-Norden ry
Puheenjohtaja Anita Sjöholm
sjoholmani@gmail.com