Michael Oksaselle tuomio kavallusvyyhdissä

18.04.2024 klo 09:00
Tiedote, 18.4.2024

Pohjola-Nordenin kavalluksesta epäillyn entisen pääsihteerin Michael Oksasen syytteitä käsiteltiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa tunnustamisistunnossa, jossa hän myönsi syyllistyneensä rikoksiin.

Vuoden 2021 alussa paljastui mittava kavallusvyyhti, jossa Pohjola-Nordenin entisen pääsihteerin Michael Oksasen epäillään kavaltaneen Pohjola-Nordenin tukisäätiöltä noin 276 000 euroa, minkä lisäksi hänen epäillään maksattaneen itselleen liian suurta palkkaa sekä hankkineen työsopimukseen kuulumattoman autoedun. Hänelle vaaditaan rangaistusta törkeästä kavalluksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta, luottamusaseman väärinkäytöstä ja väärennyksestä.

Keskiviikkona 17. huhtikuuta Oksanen vastasi syytteisiin Helsingin käräjäoikeudessa tunnustamisistunnossa, jossa hänet todettiin syylliseksi ja tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 90 tuntiin yhdyskuntapalvelusta. Lisäksi Oksanen joutuu maksamaan Pohjola-Nordenille ja sen tukisäätiölle korvauksia yli 480 000 euron edestä.

– Tunnen helpotusta siitä, että pitkä ja raskas prosessi on nyt päättynyt, sanoo Christel Liljeström, joka toimii varapuheenjohtajana sekä Pohjola-Nordenissa että sen tukisäätiössä. Hän viittaa prosessiin, joka alkoi verotarkastuksella ja päättyi satojentuhansien eurojen laskuun. – On poikkeuksellista, että voittoa tavoittelematon organisaatio joutuu näin vakavan kavalluksen ja virkamiesaseman väärinkäytön kohteeksi. Kun luottamusta väärinkäytetään, tunne on lamauttava.

Syyttäjä Elisabeth Stenman-Haltia on kertonut päättävänsä tunnustamisoikeudenkäynnin jälkeen, nostetaanko syytteitä neljää muuta vastuuhenkilöä vastaan, joita epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä.

Lisätiedot:

Varapuheenjohtaja Christel Liljeström
christel.liljestrom@gmail.com
puh. 050 308 2460

Pääsihteeri Micaela Röman
micaela.roman@pohjola-norden.fi
puh. 040 860 0611